Xavier Torres, Business Development Manager a Kudo Invest, ens ofereix la seva visió de com ha transcorregut el 2023 en termes d’inversió i com es perfil·la el 2024. T’ho expliquem!
“Si repassem el que ha donat de sí l’exercici 2023, podem afirmar que hem tingut uns fantàstics mercats borsaris, amb fortes pujades com és el cas del Nasdaq +43% o l’índex italià FTSE MIB +32%, a la resta de les places les pujades han estat al voltant del +20%. Per part de la Renda Fixa un comportament més moderat, però en general positiu. Sobretot, si els comparem amb l’anterior ‘annus horribilis’ de fortes baixades sofertes en els dos actius, motivades per les pressions inflacionistes i les polítiques monetàries restrictives que els bancs centrals van començar a implementar al llarg del 2022, en el qual van pujar els tipus d’interès a nivells no vistos des de feia molt de temps. En concret, el tipus d’intervenció de la FED va passar del 0,25% a principis d’any a l’actual 4,25%. Vam viure un any molt atípic de fortes pèrdues en les posicions en bons a causa d’aquests repunts dels tipus, afectant de ple als clients més conservadors que, per definició, són els que tenen una major exposició en Renda Fixa.
Amb el que l’exercici passat hauria de haver recuperat la meitat de les pèrdues sofertes l’any 2022 gràcies al bon comportament que la Renda Fixa va tenir, i concretament a la darrera part de l’any gràcies a les noves expectatives de futures baixades dels tipus d’interès, tant als EUA com a Europa.
¿“Hard landing” o “Soft landing”?
A principis del 2023, tot semblava indicar que continuaríem tenint uns mercats volàtils, a causa de les pujades dels tipus d’interès per part dels bancs centrals i la preocupació d’aquests per la inflació. Com a consequència, els tipus d’intervenció de la FED van passar del 4,25% a l’actual 5,25%. Un altre dels temes que van pesar en els mercats va ser la tan desitjada desacceleració econòmica que s’havia estat descomptant des del 2022, i que no sabíem si en el 2023 es produiria un “soft landing” (el millor dels escenaris) o un “hard landing” (el pitjor escenari).
En el cas concret dels EUA, la macroeconomia va continuar resistint, com ho demostra la dada de creixement del PIB, que es preveu que tanqui el 2023 al voltant del 2,4%, molt millor que l’any anterior, que va ser del 1,9%. De fet, el mercat laboral americà i, en concret, la seva taxa d’atur, es va mantenir en nivells molt baixos. Així que, res de desacceleració, ni “soft” ni “hard”.
Inflació controlada
L’evolució de la inflació també va ser una de les sorpreses positives ja que a l’inici de l’exercici es situava en el 6,45% als EUA, i poc a poc va anar baixant mes a mes, situant-se al novembre en el 3,14%, ja no tan lluny dels objectius del 2% fixats per part de la FED. El mateix escenari es va donar a Europa, amb taxes d’inflació baixant al llarg de l’any. De fet, en l’última reunió de la FED de desembre, es va deixar entreveure que per al proper any podrem començar a tenir baixades de tipus d’interès de 75 punts bàsics.
Per contra, des del BCE no es va comentar res a aquest respecte. Amb el que podríem dir que ha començat el pivot de la FED i entenem que més tard també al BCE.
La macroeconomia millorant molt i la geopolítica empitjorant
L’any passat vam tenir notícies positives pel costat macroeconòmic com el creixement econòmic i la fortalesa del mercat laboral. També vam tenir notícies molt negatives, com la crisi de les entitats financeres regionals americanes al febrer i, ja al març, el rescat de Credit Suisse per part de UBS.
Pel que fa a la part geopolítica, cal destacar que l’any va començar amb el conflicte d’Ucraïna i en els darrers mesos es va afegir un de nou, que va ser la guerra entre Hamas i Israel. Tot això va generar volatilitats en els mercats que van ser compensades amb les dades macroeconòmiques que es van mantenir fortes.
Finalment, el mercat va inclinar la balança cap al costat positiu.
Mercats en màxims històrics
En el cas concret del S&P500, el 24% de revalorització va ser liderada pels “set magnífics” (Meta, Alphabet, Microsoft, Apple, Nvidia, Tesla i Amazon). Si els eliminem de l’índex, la revalorització baixaria a prop del 12%. La festa es va centrar en els set títols esmentats ja que, si analitzem la resta, és a dir, les altres 493, trobem el molt significatiu fet que el 70% de les empreses no estan en màxims com sí és el cas de l’índex S&P500.
Pel que fa als beneficis empresarials, sense conèixer encara els resultats del 4T, segons les estimacions actuals el S&P 500 acabarà amb una variació dels beneficis per al 2023 del -9% i per a l’any següent del +10%. En el cas d’Europa, s’espera que el STOXX600 tanci els beneficis en un +4% i de cara a l’any següent en el +3%.
La conclusió és que els beneficis del 2023 han estat molt mediocres, però el mercat ha comprat que per al 2024 milloren substancialment veient els nivells als quals cotitzen la majoria dels índexs.
De moment, fins que no canviï l’entorn actual, gaudim amb el rally de Nadal.
KUDO INVEST al 2023
Les carteres assessorades per KUDO INVEST han obtingut aquest any 2023 uns resultats en línia amb la bona evolució dels mercats comentada. S’ha mantingut durant tot l’any una estratègia conservadora, que ha donat els seus fruits gràcies a la recuperació dels mercats de renda variable i renda fixa. Juntament amb el plus de rendibilitat que ens ha aportat la nostra assignació en mercats alternatius, com és el cas de la Deute Privada. Aquest actiu es caracteritza per tenir una baixa volatilitat, i a més ofereix unes rendibilitats molt atractives (entre el 8,00% i el 12%), que compensarien la seva baixa liquiditat. És un actiu que, si el comparem amb el Private Equity, acostuma a tenir venciments més curts (1-4 anys), amb una major liquiditat.
De cara al proper 2024 pensem seguir la mateixa proposta d’inversió dinàmica, sempre adaptant-nos a la nostra visió estratègica de l’exercici que ben aviat compartirem amb vosaltres.
¡Feliç i pròsper 2024!