Andorra: Un refugi fiscal per les empreses

Actualitza’t

Patrícia Nogal, fundadora del grup d’empreses NODUM CORPORATE, va concedir una entrevista a Le Figaro, que traduïm a continuació. Agraïm a aquest mitjà la seva amabilitat en permetre’ns publicar el contingut al nostre blog.

Aquí podeu escoltar l’entrevista completa en francès.

“Andorra pot semblar una caixa forta. Si desitja crear una empresa a Andorra, fer inversions i no tocar-les, és un tresor molt ben emparat”.
Patrícia Nogal, CEO i cofundadora de NODUM CORPORATE.

Patrícia Nogal va començar la seva carrera en l’assessorament financer, evolucionant en l’àmbit de la banca privada. La seva experiència i el seu agut sentit dels negocis la van portar a dirigir una empresa de gestió patrimonial, abans de cofundar la seva empresa d’assessorament financer, KUDO INVEST. En 2021, va fer un nou pas en fundar FIDENCIS, una empresa del grup NODUM CORPORATE, a través de la qual ajuda a famílies i a empresaris a establir-se a Andorra. Aquí aborda els desafiaments de l’expatriació al Principat, un destí que ofereix nombrosos avantatges fiscals, tant per a persones físiques com jurídiques.

En primer lloc, Patrícia, pot presentar-nos les activitats del grup NODUM CORPORATE? I més específicament, com acompanyen als francesos i estrangers en la seva instal·lació a Andorra?

Patrícia Nogal: Permetin-me començar remuntant-me als orígens del Grup NODUM CORPORATE, ja que són essencials per a comprendre els nostres valors i el nostre enfocament de cara als clients. El Grup va començar de la mà de KUDO INVEST, una empresa especialitzada en assessorament financer, que és la meva professió de base. Paral·lelament, va sorgir ESTRINT, una empresa de gestió de projectes immobiliaris dirigida pel meu soci, també cofundador del grup. La combinació d’aquests dos grans universos, el financer i l’immobiliari, ens ha permès crear una oferta única d’inversions a Andorra. També ens ha mostrat la importància de desenvolupar serveis d’acompanyament als inversors locals o estrangers que desitgen instal·lar-se a Andorra. Perquè sovint eren assessorats només des d’un punt de vista purament administratiu, sense tenir una visió prou profunda del client. I, tanmateix, això és fonamentalment necessari si volem evitar nombrosos problemes en el recorregut que ha de seguir un expatriat.

Per això va néixer FIDENCIS, l’empresa a través de la qual oferim assessorament jurídic, fiscal i un acompanyament complet als expatriats, amb el rigor i els valors d’una empresa financera. El que diferencia a FIDENCIS és que mai comencem assessorant pel vessant andorrà, ho fem sempre des de la banda del país d’origen on es produirà la sortida fiscal. Realitzar bé la sortida del país d’origen és l’única manera d’assegurar que l’expatriació a Andorra serà exitosa i evitarà, sens dubte, una sèrie de problemes financers i fiscals a mitjà i llarg termini. Després, com solc dir, el costat andorrà és el costat fàcil!

També assessoren els seus clients sobre una etapa clau de l’expatriació, que es determina abans d’arribar a Andorra: l’estatus de la residència. És a dir, cal determinar si la seva residència serà activa o passiva. Pot explicar-nos una mica millor les implicacions i els desafiaments de cada estatus?

Patrícia Nogal: Sí, efectivament, com bé diu, és un punt clau que a vegades s’ha subestimat. Sovint, l’expatriat tria l’estatus abans de rebre assessorament sobre quin li convé més. I a vegades aquesta elecció és errònia.

En termes generals, d’una banda, tenim la residència activa. Aquesta modalitat és quan algú ve a Andorra per a dur a terme una activitat econòmica. És a dir, és a través de la creació d’una empresa andorrana que haurà de tenir una facturació i pagar els seus impostos, sobre els que el govern ens donarà l’autorització de residència.

D’altra banda, tenim el que es diu la residència passiva, que és una altra modalitat de residència sense treball. Amb aquesta, per tant, a un no se li permetrà treballar a Andorra. I per obtenir aquest estatus, és necessari fer una inversió mínima de 600.000 euros a Andorra. Una inversió que pot fer-se de diverses formes: immobiliària, financera o fins i tot mitjançant la participació en el capital d’una empresa andorrana.

Per poder oferir un bon assessorament, sempre és necessari conèixer bé el projecte del client, els seus recursos per executar-lo i el compromís necessari per portar-lo a bon terme. Mai podem generalitzar. A partir d’aquí, decidirem quin model d’expatriació és el més adequat: actiu o passiu. O si, per contra, l’expatriació no és possible. Llavors caldrà plantejar-se el projecte a Andorra com de no resident, la qual cosa a vegades és una de les millors solucions en un primer moment.

Té algun exemple que ens pugui donar?

Patrícia Nogal: Podem prendre l’exemple d’una parella de jubilats que desitja instal·lar-se a Andorra. L’enfocament general probablement seria dir que han de triar un estatus de residència passiva, ja que no duran a terme una activitat econòmica. No obstant això, aquest no seria el millor consell perquè si aquesta parella vol, en realitat, venir a Andorra amb un projecte de gestió del seu patrimoni financer i immobiliari, podrien establir-se amb l’estatus de residents actius mitjançant la creació d’una empresa patrimonial a través de la qual podrien gestionar tots els seus actius.

La capacitat d’acolliment d’Andorra no és infinita. Avui dia, és un moment molt favorable per expatriar-se, però no podem garantir la permanència d’aquestes facilitats “. Patrícia Nogal, CEO i cofundadora de NODUM CORPORATE

Andorra destaca per la seva política fiscal favorable per tots els nivells de renda, la qual cosa no sempre ocorre en altres països que ofereixen incentius fiscals per atreure residents actius. Aleshores, qui es pot trobar a Andorra? Quin tipus de perfil se sent atret per aquests avantatges?

Patrícia Nogal: Sí, exactament, a diferència d’altres països com Suïssa o Mònaco, Andorra continua sent accessible per a un perfil molt ampli de residents. Andorra atreu així perfils com a nòmades digitals, influencers o consultors freelance que sovint necessiten molt poca estructura per fer el seu treball. Però també empreses emergents, empreses establertes en l’àmbit mèdic amb departaments de recerca i desenvolupament intensiu en capital humà o hòldings. No obstant això, cal assenyalar un punt molt important: la capacitat d’acolliment d’Andorra no és infinita. Els recursos d’un país de 85.000 habitants i 468 km² són òbviament limitats. Avui dia, és un moment molt favorable per expatriar-se, però no podem garantir la permanència d’aquestes facilitats. A curt termini, preveiem que el nostre govern començarà a endurir les condicions d’entrada, probablement adoptant un model amb exigències molt més altes.

Aquests perfils han evolucionat amb el temps?

Patrícia Nogal: Sí, i és una evolució positiva pel país, ja que l’evolució és qualitativa. Per a entendre-ho, Andorra no va obrir la seva economia fins al 2012. Abans del 2012, Andorra era un país totalment tancat als inversors residents o estrangers. Fa deu anys, l’interès per Andorra estava principalment motivat per l’optimització fiscal, sense un veritable establiment de residència fiscal. Però en els últims anys, la situació ha evolucionat considerablement. I avui dia, els nous residents estan principalment atrets per la nostra qualitat de vida, composta per alts nivells de seguretat, així com un marc fiscal molt competitiu dins de la Unió Europea. I des del punt de vista social, anteriorment, teníem principalment emprenedors individuals que es traslladaven sols. Mentre que ara veiem cada vegada més desplaçaments familiars. L’any passat vam tenir 1.012 peticions d’inversió estrangera, de les quals 242 eren de nacionalitat francesa.

A Andorra, es pot optimitzar fiscalment gairebé tot, inclòs el vehicle d’empresa. Una vegada que s’hagi format un hòlding, per exemple, què és el millor que es pot fer? Si es desitja obrir filials en altres països, amb quins països té Andorra acords bilaterals avantatjosos?

Patrícia Nogal: Evidentment, no es pot parlar d’Andorra sense esmentar la simplicitat del seu sistema fiscal. Andorra, fins i tot complint les normes de l’OCDE, només té quatre impostos en vigor: l’impost de societats al 10%, l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) limitat al 10%, l’impost sobre la renda dels no residents fiscals al 10%, i l’impost general indirecte (IGI), equivalent a l’IVA, al 4,5%. Per això sempre dic que, a Andorra, no cal perdre el temps amb l’optimització fiscal. Estem contents de pagar aquests impostos perquè són justos, especialment si es considera la qualitat de vida, així com el nostre sistema sanitari i educatiu.

Quins són els avantatges d’un hòlding a Andorra? En alguns països, com França, es poden retirar els actius lliures d’impostos del hòlding després de x nombre d’anys, sense ser gravats. Quines són les particularitats d’Andorra en aquest aspecte?

Patrícia Nogal: És cert que un cas cada vegada més recurrent és el dels empresaris que decideixen traslladar el seu hòlding a Andorra i mantenir les filials a França o en altres països si el seu negoci és internacional. En aquest cas, cal recordar que l’impost sobre els dividends a Andorra és del 0%, així com l’impost sobre donacions i successions. Actualment, Andorra també compta amb 17 convenis signats que permeten evitar la doble imposició i prossegueixen les negociacions amb diversos països (vegeu llistat al final de l’article). Amb tots aquests acords, Andorra és cada vegada més competitiva per la creació o trasllat de hòldings, amb importants avantatges fiscals si el propietari resideix fiscalment a Andorra.

Atès que parlem de traslladar actius, què poden esperar trobar els estrangers en traslladar els seus actius financers a Andorra? Com és el panorama bancari?

Patrícia Nogal: Actualment, tenim tres grups bancaris a Andorra, després d’un període de fusions i adquisicions similar al que s’ha observat a escala mundial des de la crisi financera. El sector bancari és un dels principals motors econòmics del Principat, contribuint amb un 14% al PIB del país.

És important recordar que Andorra ja no és considerada un paradís fiscal des de 2016-2017 i que el país ha aixecat el seu secret bancari. Aquests canvis han contribuït positivament a l’obertura econòmica del país i a la millora de les relacions internacionals. Un dels atractius del sector bancari andorrà és la seva solvència, amb una ràtio (CET1) del 17% el 31 de desembre de 2023, enfront del 15,5% de mitjana dels bancs a França. Com a assessora financera, crec que, a més de la solidesa del sistema financer andorrà, un dels avantatges és que els bancs andorrans, a través de gestors independents, ofereixen accés a inversions financeres molt atractives en termes de rendibilitat. Aquestes oportunitats, en països com França o Espanya, estarien reservades per als inversors institucionals.

És necessari ser resident per poder beneficiar-se dels avantatges d’Andorra?

Patrícia Nogal: És una excel·lent pregunta. Per beneficiar-se plenament del marc fiscal andorrà, és necessari ser considerat resident fiscal a Andorra, la qual cosa implica traslladar el seu centre d’interès econòmic i vital a Andorra. Un dels punts clau per a això és residir a Andorra més de 183 dies a l’any. No obstant això, res impedeix a un francès crear una societat patrimonial a Andorra, a través de la qual pot realitzar inversions financeres o immobiliàries, que tributaran al 10%. Gràficament, és com tenir una caixa forta a Andorra: mentre no es toquin els dividends, els estalvis s’acumulen.

Parlem de la compra de béns immobles a Andorra. És un mercat estable, especulatiu, estacional o un segment de luxe? Què val la pena comprar en aquest moment? I, sobretot, què ofereixen vostès a través del grup NODUM CORPORATE?

Patrícia Nogal: El sector immobiliari és un dels grans atractius d’Andorra. El 2023, de 1.012 sol·licituds d’inversió estrangera, 430 estaven relacionades amb la compra d’un o diversos béns immobles. Personalment, soc molt optimista respecte a les inversions immobiliàries a Andorra perquè, a diferència d’altres països com Portugal o Dubai, la pujada dels preus en aquest mercat es deu a una demanda real d’habitatge i no d’inversions especulatives. Quan la demanda prové principalment de nous residents amb una necessitat real d’habitatge, i estem en una zona on el terreny és realment limitat, tenim els dos ingredients perquè aquesta pujada de preus sigui sostenible. Fins i tot en un escenari pessimista de crisi immobiliària, com la de 2007-2008, els preus no van baixar realment, sinó que es van estancar, perquè l’escassetat de terrenys fa que la llei de l’oferta i la demanda funcioni molt bé. En el grup NODUM CORPORATE tenim un avantatge competitiu en aquest sector, perquè som propietaris de terrenys que oferim en exclusiva als nostres clients inversors, permetent-los desenvolupar els seus projectes immobiliaris a través de nosaltres.

Per concloure, quin seria el lema del grup NODUM CORPORATE? Com veu l’expatriació a Andorra?

Patrícia Nogal: El nostre lema seria: les sinergies intel·ligents. Per concloure, si hagués d’esmentar un punt fort del grup, seria que NODUM CORPORATE permet a les persones i a les empreses que s’instal·len a Andorra tenir un únic interlocutor amb una visió global a llarg termini, alhora que altament especialitzat. Oferim solucions a totes les seves necessitats.

Llistat de països amb els quals Andorra ha signat un conveni de doble imposició (CDI):

  • França
  • Espanya
  • Portugal
  • Emirats Àrabs Units
  • Luxemburg
  • Croàcia
  • Bèlgica
  • Liechtenstein
  • Malta
  • San Marino
  • República Txeca
  • Mònaco
  • Corea del Sud
  • Xipre
  • Hongria
  • Països Baixos
  • Islàndia

Compartir: