IA i les expectatives de tipus d’interès

Actualitza’t

Comencem el mes de març i continuem veient més del mateix: les borses segueixen registrant màxims històrics, com és el cas del Nikkei 225 japonès, que es troba en nivells d’arreu de fa 36 anys, just abans que comencés a desinflar-se la seva bombolla immobiliària.

L’índex alemany DAX també ha seguit superant nous màxims històrics. La paradoxa d’aquests dos mercats és que actualment aquests països es troben en recessió tècnica, ja que les últimes dades trimestrals del 4T del PIB han estat negatives.

Està clar que els mercats es mouen per expectatives que no necessàriament han de coincidir amb la realitat actual.

Al tancament del mes de febrer, observem unes revaloritzacions importants als principals mercats borsaris, destacant el +8% de l’índex S&P500 o el +19% de l’índex Nikkei 225. El fanal vermell dels mercats es troba, una vegada més, en la borsa xinesa amb un -2% a l’índex Hang Seng. També cal destacar l’evolució dels set magnífics, ja que ara tenim tres en retard: Apple, Alphabet i Tesla, que han registrat rendiments negatius en el que portem d’any.

Pel que fa a la Renda Fixa, en línia general ha tingut un comportament negatiu, amb una excepció en l’High Yield, tant en euros com en USD. Els spreads de crèdit es troben en nivells molt baixos (el cost de finançament de les empreses s’ha reduït en aquest aspecte).

IA

Aquest inici d’any cal destacar el bon comportament de les empreses relacionades amb la IA (Intel·ligència Artificial), destacant el gran rendiment de l’empresa líder com és Nvidia, després d’una presentació de resultats impressionants i amb guies per a l’exercici present molt per sobre de les expectatives de la majoria de les firmes d’anàlisi.

 

D’altra banda, cal comentar que ja estem finalitzant la publicació de resultats del 4T i, concretament pel S&P 500, amb un 98% d’empreses que ja han presentat resultats, el benefici s’ha incrementat en un +4%. La frase que s’ha repetit més en aquesta publicació ha estat “IA”, la qual ha portat a moltes empreses a pujar amb molta virulència al voltant dels seus comentaris sempre relacionats amb la intel·ligència artificial.

Per posar un exemple, observem el comportament de l’empresa Super Micro Computer, que en l’últim mes ha experimentat una revalorització del 68%. Les empreses que han decebut tant en resultats com en no transmetre bons auguris en relació amb la IA han sofert forts descensos, com és el cas d’Apple i Alphabet.

L’economia americana, de moment, no sucumbeix

Per la part macroeconòmica, vam conèixer les dades del PIB del 4T de l’economia americana, que va créixer un 3.2%, i que segueix sense mostrar símptomes de desacceleració, més aviat tot el contrari. Aquells que fa temps que esperen la tan desitjada desacceleració hauran de seguir esperant una mica més.

Un altre dels indicadors que hem conegut és el PCE +2.4%, que és un dels indicadors d’inflació que la FED segueix de prop. La macroeconomia europea segueix donant mostres de debilitat després de conèixer les dades d’estancament econòmic que s’han anat publicant a la Eurozona i, concretament, a Alemanya.

Expectatives de tipus d’interès més realistes

A finals de l’any passat, després de l’última reunió de la Reserva Federal, les expectatives del mercat sobre els tipus d’interès eren de baixades de més de 175 punts bàsics, començant amb la primera a març del 2024.

tipos de interés 2024

 

Malgrat que el Sr. Powell va comentar que esperaven unes previsibles baixades per aquest any de 75 pb, en aquests moments el mercat no espera baixades de tipus als EUA fins a juny (amb un 80% de probabilitat), i a més estan preveient tres baixades més fins a gener de 2025. D’altra banda, per més inri, un membre del FOMC, Bostic, ha estat gestionant les expectatives, comentant sobre una retallada al 3T i després una pausa per al 4T, amb el que al final només tindríem una retallada aquest any. No sabem com ho rebrà el mercat després de descomptar 175 pb a principis d’any i que al final només tinguem una retallada de 25 pb. De moment, les dades d’ocupació són les que corroborarien aquest escenari ja que segueixen sent bones.

En la darrera compareixença de Powell aquesta setmana al Congrés, va tornar a ratificar que no tenen pressa en baixar els tipus i que seguiran molt de prop les dades d’inflació, amb l’objectiu posat al 2%. Al final sembla que hem tingut un viatge d’anada i tornada en les expectatives de retallades de tipus veient el mal comportament de la majoria dels índexs de Renda Fixa.

Irrational Exuberance?

En desembre de 1996 (alguns d’entre nosaltres vam tenir la sort, per dir alguna cosa, de viure-ho), el president de la Reserva Federal d’aquell moment, el Sr. Alan Greenspan, va pronunciar una de les seves frases més famoses: “Irrational Exuberance” en els mercats (motivat per sobrevaloracions a les borses i, en concret, a les empreses tecnològiques conegut com a dot-com boom). En aquests moments, ja són molts els que estan comparant l’època del dot-com boom amb la situació actual, en la qual només es descompten les notícies positives, i sembla que les pujades de les borses no tenen fi.

Aquest any, algunes borses segueixen marcant nous màxims històrics, mentre que d’altres recuperen nivells màxims d’fa 20 anys. La pregunta és si ens estem passant de frenada (o el que és el mateix, la llei del pèndol en la seva màxima expressió). Si mirem les valoracions, ens trobem en la tesitura de sempre: la borsa americana (S&P500) cotitza (P/E 21x) amb prima respecte a la resta, i en concret a la borsa europea (Sxxp600 P/E 17X). De moment, les valoracions no semblen excessivament exagerades ni molt menys. I en particular, la valoració de la borsa americana es justificaria perquè és on trobem empreses de super qualitat i de creixement que han liderat el món (amb el que és normal que cotitzin a múltiples més elevats). De moment, els mercats continuen liderats als EUA pels set magnífics, que recordem que han pujat en consonància amb els seus beneficis, amb el que no ha estat una pujada per expansió de múltiples com sí va passar en la famosa època del dot-com boom.

Para aquest any s’esperen creixements dels beneficis del S&P500 del 10% i una mitjana del 20% per als set magnífics. Mentre això es mantingui, crec que poques coses canviaran en el curt termini, ja que les borses pugen quan ho fan els seus beneficis.

Per acabar, tornant al passat de 1996, només vull recordar que des que Greenspan va pronunciar la seva frase célebre fins que va esclatar la bombolla van passar gairebé 3 anys i mig.

Des de Kudo Invest, continuem assessorant els nostres clients a mantenir-se invertits en Renda Fixa en la part curta de la corba i en Renda Variable en empreses de qualitat amb bons fonamentals i amb valoracions que s’ajustin al seu creixement de beneficis.

Compartir: